PINO DE VITTORIO
Cant Napolità / Interpretació escènica. I canti e i suoni nella Napoli del Cinquecento
Aquest curs se centrarà en la música del Renaixement Napolità, villanela, moresca, tarantala, serenates, tant de tall com popular. La dona serà el tema principal de les peces que treballarem, la dona estimada, la dona inconstant, la dona cruel, la dona de camp, la dona «Madonna». Música de conjunt i individual, gestualitat, interpretació de textos, cant i teatre.
L’actor i cantant Pino de Vittorio (Leporano, Tàrent) té una llarga i fructífera carrera en el camp musical, especialment en l’àmbit de la música barroca i en la tradició musical de Puglia. Va començar la seua carrera com a artista popular amb la companyia músic- teatral ‘Pupi e Fresedde’, que va fundar en 1976, al costat de Angelo Savelli, amb la finalitat de recuperar la tradició pugliese. Amb ella va participar com a protagonista i solista en les obres musicals La Terra del Rimorso, Sulla via de San Michele, I balli di Sfessania, Festa in tempo vaig donar pesta i La ballata dei 14 giorni di Masaniello. Més tard va ingressar en la companyia del musicòleg i escriptor italià Roberto de Simone ‘Nuova Compagnia di Canti Popolari’, on va interpretar papers protagonistes dels seus títols més importants en gires per Itàlia, França, Alemanya, Mèxic, Suïssa, Anglaterra, Espanya, l’Argentina i el Brasil. En 1984 es va presentar en el Teatre Sant Carlo de Nàpols amb Crispino e la comare (dels germans Ricci), Stabat Mater i Rèquiem en memòria de Pier Paolo Passolini (totes dues de Roberto de Simone). Dins del Maig Musical Florentí va intervindre en una adaptació moderna de L’Orfeu de Monteverdi realitzada per Luciano Berio. En la Setmana Internacional de Nàpols va tindre un destacat paper en dues obres de Stravinski: Història d’un soldat, dirigida per Salvatore Accardo, i Pulcinella (produïda per Màxim De Bernadt). A més ha realitzat interpretacions com a cantant per a la Accademia Chigiana de Siena i en altres sales de concert de gran prestigi. Pi de Vittorio és, a més de solista, un dels pilars d’I Turchini, formació vocal i instrumental amb la qual, al costat d’Antonio Florio, ha aprofundit en el repertori renaixentista i barroc napolità i ha realitzat nombroses gires per Itàlia, França, Bèlgica, Espanya, Holanda, Àustria, Alemanya, els EUA, el Japó i Mèxic. També és solista en els grups Mitjana Aetas, Fuggilotio i Ensemble Accordone. Ha publicat nombrosos discos amb I Turchini i, en solitari, ha gravat dos en els quals enalteix la música de Puglia, Le Tarantelle del Gargall i Tarantelle del rimorso. Des de fa alguns anys col·labora amb Carles Magraner i Capella de Ministrers amb els qui realitza concerts, cursos, i recentment l’estrena del CD «Mediterrania» una mar de música.
ROBERT CASES, correpetidor. Robert Cases està especialitzat en la interpretació d’instruments històrics de corda premuda, des de l’Edat mitjana fins als nostres dies. La seua labor com a músic solista, així com acompanyant, li ha portat a les principals sales del panorama internacional i a realitzar més d’una vintena d’enregistraments, una de les quals, Quattrocento, va ser guardonada en 2018 amb els ICMA Awards amb Capella de Ministrers. Gràcies al seu versatilitad com a intèrpret va ser becat per la Spanish Guitar Foundation per a recuperar la guitarra de 10 cordes que el mestre Narcís Yepes va portar a la seua màxima expressió. Actualment forma part del grup valencià Capella de Ministrers, després d’haver col·laborat amb formacions com la Nederlandse Bachvereniging, Vespres d’Arnadí, Nereydas, Música Trobada o Victoria Musicae, entre altres.