XIII Early Music Morella
Del 19 al 25 juliol 2024
RITUAL
Early Music Morella celebra amb Ritual, coincidint amb el 55 Sexenni de Morella, la seua XIII edició i s’endinsa en el món espiritual, de la tradició, el costum, la festa, la llegenda i el folklore. Són els rituals elements clau en la cultura humana, ja que es transmeten de generació en generació i reflecteixen les creences i valors d’una comunitat. A través d’ells es busca una interconnexió entre l’humà i el diví i aporten un sentit d’identitat i pertinença en una societat. Una forma poderosa d’unir a les persones i de mantindre vives les tradicions i costums d’un poble. Des de fa tres segles a Morella se celebren les festes de Sant Antoni, un ritual de lluita entre el bé i el mal amb orígens ancestrals, així com les diverses danses i música que conflueixen en les festes del Sexenni. Era el 14 de febrer de 1673 quan les autoritats civils de la Vila, a petició del poble morellà, van jurar un Vot a la Verge de Vallivana en senyal d’agraïment després de deslliurar-se d’una terrible plaga de pesta en 1672. El vot consistia en el compromís de celebrar un solemne Novenari de sis en sis anys en honor de la Verge.
En esta edició d’EMM trobarem melodies del Misteri d’Elx, ritual marcadament simbòlic i on a vegades s’afirma l’autoritat del grup social i no sols reforça els llaços entre el creient i Déu, sinó també la relació entre l’individu i el grup social del qual forma part. Cants de tradició oral vinculats al cicle de la vida, la Dansa de la Mort, rituals gregorians, cants monàstics, celebracions paralitúrgiques com el Cant de la Sibil·la, on sant Agustí atribueix uns antics versos a la Sibil·la Eritrea i la porten a situar-los en la litúrgia de la Nit de Nadal, després de figurar en el famós sermó de l’enigmàtic bisbe cartaginés Quodvultdeus. Els miracles de Santa Maria i les seues més de 400 cantigues, drames asumpcionistes, la Visitatio Sepulchri, misses polifòniques, cançons per al ball o els Oficis de Tenebres (anomenat també Fasos). Un univers musical vinculat a la ritualitat, tradició viva lligada a la funcionalitat i la celebració de cada moment de l’existència. Cants tradicionals, de bressol, de batre, de noces, balls i com no cants litúrgics, danses profanes i de la mort, melodies cortesanes, música per a u mateix o per al col·lectiu, però sempre lligada a la vida, quan la música abans que art va ser artesania.
Early Music Morella commemora en aquest 2024 els 300 anys de la construcció de l’orgue de Turull (1724-2024) i ho farà mitjançant un concert especial i una conferència que acostarà a tot el públic els secrets d’aquest magne instrument. Construït per Francisco Turull, entre 1717, any de l’encàrrec i 1724, any de lliurament. En 1964, l’organer Gabriel Blancafort, va trobar en el fons del secret major la inscripció Franciscus Turull me fecit, anno 1719. L’orgue està situat al costat del cor, entre les dues primeres columnes de la nau esquerra. La caixa barroca és obra de l’escultor Vicente Dols, sobre la cornisa existeixen tres seccions de tubs canonges; l’orgue amb so consta de dos cossos: el primer, correspon a l’orgue major i ocupa la part principal de la façana; el segon, correspon a l’orgue en cadereta, situat darrere del suport de l’organista, els tubs del qual estaven coberts per uns olis. Actualment, és de transmissió mecànica i consta de 3.645 tubs. És considerat l’orgue històric més important de la Comunitat Valenciana.
Tot això sense deixar per això d’aprofundir en aquesta aventura musical en les pràctiques instrumentals, la mensuració, la teoria i les tècniques de composició en l’Edat mitjana i el Renaixement, els inicis de l’escriptura musical i les seues tècniques de notació, la música oral i escrita i les seues influències mútues a més de les músiques de caràcter instrumental o religiós. La combinació d’elements de la música històrica juntament amb els de tradició oral formen l’essència de Early Music Morella, músiques per a entendre, comunicar, escoltar, interpretar i gaudir des del seu coneixement i raonament. En aquesta edició, a més dels concerts del Festival i el Curs de perfeccionament instrumental i/o vocal, es podrà gaudir de multitud d’activitats paral·leles: visites guiades, exposicions, conferències, Med_Ren Jamsessions, tallers de construcció d’instruments i posarem especial atenció a les accions de promoció internacional, activitats de caràcter social i de difusió i promoció de la música antiga per a joves, majors i col·lectius desfavorits. Serà un plaer compartir-lo amb tots vosaltres.