Paloma Gutiérrez del Arroyo

PALOMA GUTIÉRREZ DEL ARROYO

Cants monòdics i polifònics dels Carmina Burana


En aquest curs, cantants professionals i aficionats interpretaran peces monòdiques i polifòniques, sagrades i profanes, el text de les quals apareix transcrit en el famós Codex Buranus –en ocasions amb neumàtiques adiastemàtiques superposades–, i que només podem interpretar gràcies, per una banda, a les fonts paral·leles anteriors o posteriors a la compilació d’aquest còdex que sí que van notificar la seva música amb alçades, i per altra banda, a la feina de “contrafactura” tan practicada en aquell moment que han realitzat musicòlegs actuals, adaptant a aquell text una melodia d’una altra peça contemporània amb metro similar.

Es treballaran per tradició oral i sobre els manuscrits, diferents formes i estils musicals procedents dels segles XII i XIII que trobem, entre altres, en fonts i repertoris de les escoles de Notre Dame de París i de St. Martial de Limoges. Es veuran diferents notacions, diferents formes musicals, diferents sonoritats i una forma diferent de treballar aquests repertoris.

Cantant especialitzada en música medieval amb els més grans intèrprets i investigadors del repertori, en centres de França (CNSMD de París i Sorbona, París IV), Suïssa (Schola Cantorum Basiliensis) i Itàlia. Actua regularment en escenaris europeus, havent col·laborat amb conjunts com La Reverdie, Contrafacta, Dialogos, Malandança, La compagnie Orion… i ha format duets amb diversos actors i amb intèrprets com la cantant Catherine Schroeder o el multiinstrumentista Bill Cooley. És cofundadora de diversos conjunts internacionals: els ja dissolts Puy de sons d’autrefois i Oiet, i de l’Ensemble Cantaderas (2015), i dirigeix el projecte EVOCA –Exploració de la Vocalitat i la Oralitat del Canto Antic– (2021), amb el qual investiga sonoritats, pràctiques i gestos vocals antics, entre altres, en col·laboració amb la UCM. Actua regularment també en duet amb l’arpista Manuel Vilas i en trio amb aquest últim i amb el multiinstrumentista Efrén López. Ha estrenat obres contemporànies i gravat per segells discogràfics com Arion, Etcetera-records i Lindoro. Realitza una activitat pedagògica i de divulgació de la música medieval per al públic, des de no iniciat fins a especialitzat, havent col·laborat amb Ràdio Clàssica-RNE i impartit cursos en museus (Lázaro Galdiano), conservatoris professionals i superiors (Madrid, Lió), universitats (UCM, UAM, UAB, Univ. François-Rabelais-Tours…), biblioteques (BNE), fundacions (Royaumont, Santa Maria la Real, Joaquín Díaz) i en centres especialitzats com el Centre de Musique Médiévale de París. Dirigeix l'”Escola de Música Medieval i de Tradició Oral”, que va fundar el 2016 dins de la Institució Lliure d’Ensenyament (Madrid). Paral·lelament a la música va realitzar una carrera científica que va concloure amb una tesi en biofísica (CNB-CSIC-UAM) i el títol de Doctora (2009).