Eduard Navarro

EDUARD NAVARRO

Rondalla / Dolçaina / Llengüeta doble


  • Rondalla (instruments populars de corda premuda) i vents de llengüeta doble (dolçaines i cornamusas)
  • Cordes premudes tradicionals. Bàsicament les que conformen la rondalla popular. Bandurrias, llaüts, guitarres, guitarrons, etc. Amb possibilitat d’afegir el cant i percussió menuda (panderetes, castanyoles). Treballant les principals variants de balls i danses tradicionals, jotes, seguidilles, fandangos, boleros, etc. Amb especial atenció a la base del ”bureo” com a fórmula de la zona amb les variants enllaçades seguidilla-jota-fandango com a forma popular en la zona interior de les comarques de Castelló. Treballant en base de conjunt instrumental.
  • Vents tradicionals. Principalment de llengüeta doble com a dolçaines en les seues diverses variants, tarotas, gaites, cornamusas, etc. Treballant repertori tradicional de diferents zones geogràfiques (zones de la península ibèrica i d’altres latituds on en l’actualitat existeixen instruments de similar morfologia), i repertori històric, principalment medieval, com una aplicació lògica per a aquests instruments que en l’actualitat continuen sent molt populars, i que apareixen representats en una quantitat molt considerable en la iconografia medieval. Treballant en base de conjunt instrumental.

Influenciat per la música tradicional, durant la seua infància i des de molt primerenca edat, va estudiar llaüt i mandolina amb diferents rondalles populars, violí al Conservatori Professional de València i dolçaina. Autodidacta en múltiples instruments tant de vent com de corda, inclou una llarga trajectòria com a professor de dolçaina. Inicialment va col·laborar amb diverses formacions dedicades a la restauració i recuperació de la música tradicional valenciana. Posteriorment crea i col·labora amb grups del panorama folk, músiques tradicionals, ètniques i de música històrica, on a més de músic, s’encarrega dels arranjaments musicals. Ha gravat més de 40 discos i realitzat gires per més de 16 països. Algunes de les agrupacions amb les quals col·labora són L’ham de foc, Mara Aranda i Solatge, Miquel Gil, Capella de Ministrers, Al Tall, Apa, Ensemble Pelegrí, Sephardic Legacy o Krama. Actualment és professor de dolçaina tradicional en la Escola La Va unir de Llíria, en la Escola de Dolçaina, Tabal i Cant d’Estil de Paterna, director de la ‘‘Colla Gatzara’’ d’aquesta mateixa escola, així com professor de corda premuda tradicional en la rondalla del grup de danses de Manises i professor de gaita i tarota a Paterna i la Escola de Música Tradicional de Muro.