Early Music Morella 2023

XII Early Music Morella

CURS I FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSICA MEDIEVAL I RENAIXENTISTA

FEMINAE

Early Music Morella celebra amb Feminae la seua XII edició i s’endinsa en l’univers femení i el de les compositores de l’Edat mitjana i el Renaixement. Des de la música tradicional, medieval i renaixentista Early Music Morella s’articula cada any entorn de temes específics dissenyats per a estimular noves actituds que ens acosten a la música del passat promovent la seua investigació i difusió i en definitiva la recuperació d’aquest patrimoni de les cantrix, novícies músiques responsables del repertori musical, dels assajos, del treball dels copistes, de gestionar la biblioteca i de supervisar la litúrgia. També de trovairitz i altres dones músiques com Tekla, abadessa d’un convent a Constantinoble en el segle IX o Kassia, la primera compositora bizantina la música de la qual es conserva al costat de Hildegarda de Bingen o la monja Junger Gertrud Bunge qui va participar en el segle XV, al costat d’altres quatre monges en la composició d’una col·lecció d’himnes i cants sagrats recollits en el Wienhauser Liederbuch.

En el segle XIII totes les ordres tenien religioses, probablement les mestres de cor, que componien els cants per a ser interpretats per la resta de la congregació, com mostren el Còdex de Las Huelgas. Sense oblidar l’era musulmana, sota el regne Omeia de Damasc (661-750), on es va mantindre i es va enriquir la tradició poètica de La Meca i de Medina i es va afavorir la creació de salons literaris on venien a reunir-se els artistes més distingits i les antigues esclaves, cantants alliberades gràcies al mestratge del seu art del cant: les Qainat. Al mateix temps abordarem la música de, per i per a dones, les vinculacions femenines amb el repertori de les Cantigues d’Alfonso el Savi, les compositores en el Renaixement (Maddalena Casulana, VittoriaAleotti, Francesca Caccini, Gracia Baptista o Leonora d’Aquest) i com no tota la música de tradició oral des de la imatge de la dona com a creadora i intèrpret de música vocal i instrumental i el del seu paper preponderant com a artífex de la improvisació i de l’arrelament de la música en les tasques quotidianes de la cultura cristiana, àrab i jueva i en l’actualitat, a través de la tradició oral.

Early Music Morella també commemora el centenari de la mort del Papa Lluna. En 1423, fa 600 anys, moria a Peníscola Pedro Martines de Luna i Peres de Gotor, conegut com el papa Lluna, que va ser pontífex d’Avinyó amb el nom de Benet XIII. Sense deixar per això d’aprofundir en aquesta aventura musical en les pràctiques instrumentals, la mensuración, la teoria i les tècniques de composició en l’Edat mitjana i el Renaixement, els inicis de l’escriptura musical i les seues tècniques de notació, la música oral i escrita i les seues influències mútues a més de les músiques de caràcter instrumental o religiós. La combinació d’elements de la música històrica juntament amb els de tradició oral formen l’essència de Early Music Morella, músiques per a entendre, comunicar, escoltar, interpretar i gaudir des del seu coneixement i raonament. En aquesta edició a més dels concerts del Festival i el Curs de perfeccionament instrumental i/o vocal, es podrà gaudir de multitud d’activitats paral·leles: visites guiades, exposicions, conferències, Med_RenJamsessions, tallers de construcció d’instruments i posarem especial atenció a les accions de promoció internacional, activitats de caràcter social i de difusió de la música antiga per a joves, majors i col·lectius desfavorits. Serà un plaer compartir-lo amb tots vosaltres.

EARLY MUSIC MORELLA – International Academy and Festival of Medieval and Renaissance Music
Early Music Morella 2022 – Mediterrània
Logos VEM REM FestClasica
Early Music Morella es membre de VEM (Valencia Early Music Festivals), de REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne) i de Festclásica. Guardonat amb el certificat EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe)
asetmico
Early Music Morella Premi Asetmico 2020 al foment socioeconòmic i cultural
LogosEMM 2023