ACTIVITATS

DIJOUS 20 JULIOL

17:30 Teatre Municipal

Confèrencia inaugural: «DONES EN EL PAISATGE SONOR RENAIXENTISTA»

A càrreg de: Cristina Bordas & Juan Ángel Vela del Campo

Juan Ángel Vela del Campo. És assagista i ha desenvolupat tasques de divulgació cultural en premsa, ràdio i televisió durant les tres últimes dècades. Fundador i director del projecte Opera digital del Liceu de Barcelona durant els quatre primers anys, és director cultural del programa Tutto Verdi de l’Associació Bilbaïna d’Amics de l’Òpera i director cultural de Tutto Verdi de l’ABAO, Bilbao. Director de la Història de la Música a Espanya i Hispanoamèrica, títol editat pel Fons de Cultura Econòmica. És consultor de l´Escola d´Alts Estudis Musicals de Galícia. Premi de la Crítica del Fons de Cultura de Salzburg el 2000, dirigeix ​​amb assiduïtat cursos a universitats espanyoles, a més d’impartir conferències a diferents institucions dins i fora d’Espanya.

Cristina Bordas. Catedràtica emèrita de Musicologia a la UCM. Doctora per la Universitat de Valladolid (2005) amb la tesi titulada La producció i el comerç d’instruments musicals a Madrid, 1770-1870. Els seus escrits i projectes de recerca s’orienten cap a l’estudi i la difusió del patrimoni musical i en particular cap als instruments musicals i la iconografia musical. Entre els seus escrits destaquen els catàlegs Instruments musicals a col·leccions espanyoles. Des del 2005 dirigeix ​​el Grup de recerca i els cursos anuals sobre iconografia i organologia de la UCM. El 2018 va rebre el premi d’honor de l’associació GEMA.

DIVENDRES 22 JULIOL

13:30 Ajuntament

Encontre de programadors AC/E

17:30 Teatre Municipal

Taula rodona: «LA IL·LUSIÓ DEL TEMPS. Correspondències amables entre el passat, el present i el futur»

Modera: Juan Ángel Vela del Campo I Amb la col·laboració d’Arancha Aguirre, Sergio Pagán i Gonzálo Pérez Chamorro. 

Coincideixen en aquesta taula rodona un musicòleg especialista a la flor i nata de la música antiga, l’editor i director de la revista de música més veterana del nostre país i una documentalista de projecció internacional amb fascinants treballs sobre temes musicals. L’actual edició d’Early Music Morella suposa per a tots tres una atracció irresistible per la dimensió ètica i estètica de diferents períodes històrics amb més punts artístics en comú del que sembla a primera vista. Els jocs de correspondències contemplen també la convivència entre homes i dones des del punt de vista creatiu. La il·lusió del temps es complementa amb valors per a l’eternitat. L?enfocament cultural protagonitza una vegada més un Festival, unes classes didàctiques i un col·loqui no per informal menys atractiu.

DISSABTE 22 JULIOL

17:30 Saló Gòtic de l’Ajuntament

Conferència: «MUJERES» JOSEMI LORENZO

Qüestionar el cànon patriarcal de la Història de la Música ha d’anar més enllà de la reivindicació d’un grapat de compositores que, sent imprescindibles, s’integren com a quota a costa de mantenir la resta de l'”edifici” ideològic. L’Edat Mitjana, “Fosca” per a aquest mateix cànon hegemònic, es mostra com un territori fèrtil i propici per a pensar en una història de (i amb) les dones per a aportar claus per a entendre les lluites del feminisme del segle XXI.

DIUMENGE 23 JULIOL

17:30 Saló Gòtic de l’Ajuntament

Conferència: «LA NECESSITAT DE CANTAR» ELISEO PARRA

Si alguna cosa, per damunt de tot, té rotundament clar Eliseo Parra en la dotzena d’anys que va fer treball de camp, és la necessitat d’acompanyar la vida amb música que té el gènere humà. És una obvietat perquè ho veiem tots els dies a tot arreu, la diferència és que fins als anys 30 el poble no disposava de cap «aparell» que emetés música. Aquesta necessitat va fer de l’individu un autèntic transmissor d’un corpus gegantesc de cants heretats per tradició oral durant generacions per a acompanyar gairebé tots els moments de la vida: bressols, jocs infantils, de joventut, de treball, de galanteig, de quintos, de noces, endeches, de ball, romances… a més dels propis de l’època de l’any: Nadal, Carnestoltes, Quaresma, etc. Sobre una somera repassada a alguns d’aquests cants versarà la conferència que ens descobrirà la gran alçada musical i lírica de l’obra del poble.

DILLUNS 24 JULIOL

17:30 Saló Gòtic de l’Ajuntament

Conferència: «MÚSICA I LITÚRGIA EN UN NOBLE MONESTIR FEMENÍ: EL REAL MONESTIR DE SIJENA» ALBERTO CEBOLLA

Amb la finalitat de reunir la pregària de les dames nobles del Regne i Corona d’Aragó, es va fundar el 1188 per desig de la reina doña Sancha de Castella, esposa del rei Alfons II d’Aragó, el Reial Monestir de Sijena (Osca) amb religioses de la Sagrada, Sobirana i Il·lustre Orde Militar de Sant Joan de Jerusalem. Les vicissituds dels dos últims segles (robatoris napoleònics, desamortització, i destrucció del monestir en 1936), dificulten la seua investigació, encara que això mai ha reduït l’interès que ha suscitat aquest antiquíssim i insigne cenobi femení per als estudiosos de la història i de les belles arts, podent-se també tractar la relació que es va donar entre noblesa, litúrgia i música. L’estudi de les poques fonts que conservem permet recrear i recrear-nos en una cuidada, sistematitzada i en poques ocasions particular pràctica del cant dins la litúrgia que va perdurar durant segles com a símbol identitari d’aquesta fundació real. El seu Cerimonial (1588) n’és el compendi, descrivint-les i especificant els espais arquitectònics del cenobi i aixovar utilitzats per a la seva pràctica, estant musicalment confirmades i adornades pel seu Processional (s. XIV-XV).

22:30 Visita nocturna al castell

Per Carlos Sangüesa, historiador i director dels museus de Morella

DIMARTS 25 JULIOL

16:30 Saló Gòtic de l’Ajuntament

Assaig concert final. Dirigeix Carles Magraner

Tots els alumnes del curs

DIJOUS 27 JULIOL

16:00 Convent de Sant Francesc

Assaig general

22:00 Restaurant Casa Roque

Sopar fi de curs

I a més al llarg del curs:

Classes de Ioga: con Toni Aparisi

07:30 Llotja de l’Ajuntament. Del 24 al 27 de juliol

Classes de relaxació i yoga per a la pràctica musical. Places limitadas a l’aforament de l’espai, cada alumne portarà la seua estoreta

Med_Ren Jamssessions

23:30 Pub La Nevera

Cada nit a partir de les 23:00 les vetlades del curs: amb participació lliure per a solistes i grups que vulguen tocar, cantar, recitar o ballar música i poesia medieval i renaixentista.