Pmarquez Atakano e1674224807396

PABLO MÁRQUEZ/ATSUKO TAKANO

Orgue / Teclats històrics


A través de la tractadística de l’època i del coneixement tècnic dels instruments que han perdurat fins als nostres dies, els alumnes del curs de teclats històrics (òrgan, clavecí i clavicordi) podran abordar el repertori dels segles XVI-XVII des d’un punt de vista històric. Durant les classes es tractarà de forma teòrica i pràctica els conceptes fonamentals de la interpretació per a instruments de tecla del repertori espanyol renaixentista: fonts i notació; instruments de tecla durant aquest període. Afinacions i temperaments utilitzats; les vuit “condicions que es requereixen per a tocar les obres amb perfecció i primor” de Tomàs de Santa Maria; ornamentació i digitació segons els tractats de lèpoca; concepció i realització del baix continu; etc. Tot això ajudarà l’alumne a forjar la seva pròpia interpretació personal, confluint el criteri històric amb l’expressivitat individual de cada intèrpret. De la mateixa manera, es prestarà una atenció especial al repertori compost per a tecla per dones, encara molt desconegut malgrat la seva qualitat musical. Durant aquestes sessions els alumnes tindran a la seva disposició diverses còpies d’instruments dels segles XV-XVII, així com el gran òrgan històric Turull de la Basílica de Santa Maria la Major de Morella, construït el 1719.

Pablo Márquez. Organista de la Catedral de València i catedràtic de clavecí del Conservatori Superior de Música de Castelló, Pablo Márquez Caraballo cursa els estudis d’orgue, clavecí, música antiga i composició als conservatoris de València, Tolosa, Amsterdam i la Haia, amb els professors M Bouvard, J. W. Jansen, P. van Dijk, F. Bonizzoni, P. Ayrton i Ton Koopman. Durant aquests anys, ha estat premiat amb les beques de l’Institut Valencià de la Música i amb la Huygens Scholarship Programme del Ministeri d’Educació Holandès. Ha estat guanyador de diversos concursos d’orgue i composició, entre els quals cal destacar el Concurs Internacional d’Òrgan Buxtehude, celebrat a Lübeck (Alemanya). Així mateix, ha ofert nombrosos concerts d’orgue i clau com a solista i com a integrant d’agrupacions camerístiques i orquestrals a Europa, EUA i Japó, tenint l’oportunitat de participar als festivals més importants i de tocar en nombrosos instruments històrics. El 2012 forma el duet “Concertant a quattro” amb la seva dona, l’organista japonesa Atsuko Takano, amb qui ha realitzat diverses gires per Espanya, Portugal, Suïssa, Holanda, Alemanya i el Japó. El 2018 funda el Cabanilles Consort, grup especialitzat de la música espanyola i europea dels segles XVII i XVIII. Al setembre del 2017 va aconseguir el grau de doctor en història per la Universitat de València amb la defensa de la seua tesi doctoral “Història dels òrgans de la catedral de València durant els segles XVI-XXI. Història i evolució”, amb la qualificació d’excel·lent “cum laude”. Entre les seues ponències destaca la realitzada a la Cornell University de New York, EUA sobre la influència de l’organeria valenciana a l’obra orgànica de Joan Cabanilles. Actualment compagina la docència i investigació amb una intensa activitat concertística internacional.

Atsuko Takano es forma com a pianista i organista a la “Ferris University” de Yokohama, Japó, finalitzant els seus estudis amb el “prix d’excellence”. El 2005 es trasllada a Alemanya per continuar els seus estudis d’òrgan, clavicordi i clavecí a la Hochschule für Künste Bremen, estudiant amb H. Vogel, H. Davidsson, B. Röllecke, E. Belloti i U. Davidsson. El 2009 continua els seus estudis d’òrgan al Conservatorium van Amsterdam amb Jacques van Oortmerssen, graduant-se “cum laude” en el seu examen final de Màster, realitzat en el famós òrgan C. Müller de l’església de St. Bavo, Haarlem. Ha estat guardonada amb la beca “Huygens” del ministeri d’educació holandès i premiada en diversos concursos d’interpretació, entre els quals cal destacar el Concurs Internacional d’òrgan “Arp Schnitger” (Alemanya) i el “Westfield International Competition” (Nova York). A més, Takano ha donat nombrosos concerts com a solista i acompanyant per tot Europa, Estats Units i Japó, realitzant diverses gravacions per a la ràdio nacional de Holanda i Alemanya, i participant en nombrosos projectes orquestrals. El 2016 va interpretar com a solista “El llibre dels set segells” del compositor F. Schmidt amb l’Orquestra i Cor de RTVE. Des de llavors, col·labora regularment amb aquestes formacions. El octubre de 2017 va ser nomenada directora musical i organista titular de la Parròquia de Sant Nicolau, església internacionalment coneguda per les seues belles pintures murals que li han valgut el nom de “la Capella Sixtina valenciana”.