Hernandis Galduf

ELIES HERNANDIS/SIMEÓN GALDUF

Sacabutx


Aquest curs suposa una aproximació històrica a la interpretació del trombó al llarg de tota la seva existència. Prenent com a punt de partida l’antecessor de l’actual Trombó, el Sacabuche, farem un recorregut que tractarà d’analitzar aspectes bàsics com ara la tècnica, el repertori o la interpretació en la variada i extensa bibliografia musical. Veurem amb deteniment els diferents àmbits en què va exercir la seva activitat; des de la funció de doblegar les veus als cors, tan arrelada a l’Europa del segle XVI (Morales, Guerrero, Gabrieli, Schutz…), fins al paper de solista que va assolir l’instrument a principis del S. XVII en el nou estil de les Sonates Venecianes de Dario Castello i que tindran continuació més tard a les corts centreeuropees, ja al segle XVIII, encarnades als Concerts per a Trombó solista d’autors com Wagenseil, L. Mozart, M. Haydn i Albrechtsberger. Per interioritzar l’estil musical de les èpoques tractades aquest curs, treballarem sobre peces vocals i instrumentals a dues, tres i quatre veus, pertanyents als períodes Renaixentista i Barroc. Introduirem aspectes tècnics com la improvisació monòdica, les articulacions pròpies dels instruments de vent del Renaixement i Barroc o l’emissió a l’instrument antic en comparació amb el Trombó modern. Totes les tècniques treballades durant aquest curs i assenyalades anteriorment, tindran com a referent principal els tractats instrumentals de l’època. En definitiva, aquest curs de música antiga i iniciació al sacabutxe pretén, com a objectiu fonamental, dotar l’alumne de trombó de les eines necessàries per dominar la tècnica del seu instrument en l’ampli i significatiu període que ocupa els segles XVI, XVII i XVIII. El coneixement i el domini d’aquestes constitueix una part important del repertori per a Trombó, que en definitiva ha d’abastar la totalitat d’usos en base a les possibles sortides professionals de l’instrument.

Contingut:

  • Interpretació històrica al Trombó; des de la trompeta de Ministriles fins al Trombó actual. L’estil interpretatiu a la música instrumental durant els períodes del Renaixement i Barroc.
  • L’emissió al Sacabuche en comparació de l’instrument modern dins l’àmbit sonor de l’època.
  • L’articulació als instruments de vent durant els períodes tractats i la seva aplicació a les partitures de cant.
  • L’art de la improvisació; la Glossa. Ens introduirem dins la improvisació monòdica, tan típica dels períodes Renaixentista i Barroc, mitjançant la interpretació en grup d’algunes de les obres més significatives de l’època compostes per a veus i instruments.
  • La tècnica bàsica al trombó es treballarà diàriament, tot i ser un curs enfocat cap a la música antiga, incidint en aspectes fonamentals com l’emissió, la flexibilitat, la dinàmica o la respiració.

Simeón Galduf, inicia els estudis a la seva ciutat natal al centre instructiu Unión Musical de Llíria. Prossegueix la seva preparació al Conservatori Superior de Música de València amb els professors Rafael Tortajada i Joaquín Vidal. Obté el títol de grau superior amb Juan Abad al Reial Conservatori Superior de Música de Madrid amb “Premi d’Honor Fi de Carrera”. Polifacètic trombonista que té com a repertori des del segle XV fins als nostres dies en totes les facetes en què s’inclou el trombó: performances, teatre, cinema, música antiga, clàssica, contemporània, jazz, blues, rock, etc… Ha estat guanyador del VI Concurs Internacional de Trombó “Cittá di Asti” (Itàlia) i segon premi del “Concours international de cuivres anciens de Tolosa” en l’especialitat de trombó històric. Va ser membre integrant de la Jove Orquestra Nacional d’Espanya i ha col·laborat amb nombroses formacions com Orquestra de València, Simfònica de RTVE, Comunitat de Madrid, Reina Sofia, Ciutat de Granada i formacions de cambra com a Projecte Gerard, Cambra XXI, Capella de ministrers, Sacqueboutiers de Tolouse, Projecte Bandart, Les Ars Florissans, Capella reial de Catalunya, Orquestra Barroca de Sevilla, entre d’altres. A més de la seva formació clàssica, cal destacar el seu paper com a intèrpret de sacabutxe, com a solista i formant part de Ministriles de Marsias, grup especialitzat en música antiga. Compagina la seva tasca artística amb la pedagògica com a professor de trombó històric a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) professor de Màster d’interpretació de la música antiga a la Universitat Autonoma de Barcelona U.A.B , professor de cambra i trombó al Reial Conservatori Superior de Madrid R.C.S.M.

Elies Hernandis Oltra, estudia trombó a Albalat de la Ribera amb X. Dasí i V. Granell, a València amb R. Tortajada i J. Vidal ia Madrid amb J. Chenoll, on obté el Premi d’Honor Fi de Carrera del RCSMM de 1990. Ha format part de l’Orquestra de la Comunitat de Madrid fins a l’any 2000 i ha col·laborat amb altres orquestres simfòniques i grups de música contemporània de l’àmbit nacional. S’ha especialitzat en sacabutxe a l’Escola Superior de Música de Catalunya amb D. Lassalle, J. P. Canihac i F. Rubio. Des de 1997 col·labora en nombrosos grups de música antiga com Hesperion XXI, Ministrils de Marsias, Ensemble Elyma de Ginebra, Les Sacqueboutiers de Tolosa, Les Arts Florissants, Capella de Ministrers, Victòria Musicae de València, Sphera Antiqva, Hexacordo, Camerata Ibèrica, Lux Venti , La Caravaggia, Nova Lux de Pamplona, ​​Ministrils Hispalensis, Armonico Tribut (Àustria), Segareis de Lisboa, La Capella Reial de Madrid, l’Art Mvsico, ACapella Zurich, Labirynth of Voices, Odecathon Itàlia, Lucentum XVI, La Gran Chapelle Barrokensemble, entre d’altres, amb els quals ha realitzat nombrosos concerts i ha enregistrat discos des de l’any 2000. És membre fundador de The Sir Aligator’s Company des del 1995 i de Trobada, cor de Trombons de Madrid, des del 2007. El 2015 obté el Títol de Doctor amb la seva Tesi sobre el trombó a Madrid al segle XIX. Ha impartit classes a les Universitats d’Alcalá i Burgos i en nombrosos Conservatoris i Cursos de Trombó, com Saragossa, Ciudad Real; Puertollano, Toro, Lugo, Albarracín, Leganés, Albalat i Castelló de la Ribera, Guadalest, Toledo, Peralta i Pamplona, ​​entre d’altres. Des del 2001 és professor de Trombó al Reial Conservatori Superior de Música de Madrid.