Delia Agundez

DELIA AGÚNDEZ

Cant Renaixentista i Barroc


És impensable desvincular la figura femenina de les Arts durant els períodes renaixentista i barroc de la nostra cultura occidental. Nimfes, pastores, reines, monges, joves enamorades, amants despitades i un llarg etcètera de personatges han cantat i explicat les seves alegries o desventures a través d’inspiradors textos posats en música. Com no cal subratllar, a més, l’infinit nombre d’obra dedicades a la dona ideal per excel·lència: La Verge Maria. Són tan summament admirables com totes aquelles compositores eclipsades o eradicades de la Història que, de mica en mica, van recuperant l’honor que els correspon.
El taller de Cant Renaixentista i Barroc d’Early Music Morella 2023 estarà focalitzat, des del punt de vista històric, tècnic, estilístic i expressiu, a l’estudi del repertori que abasta, fonamentalment, entre els segles XV i XVIII i que gira al voltant de la dona, ja sigui per portar el seu segell o perquè reflecteixin musicalment el seu psiqué, les seves vivències, els seus sentiments o, fins i tot, la manera de ser contemplades per la societat del seu temps.
Les sessions conviden que els alumnes aportin peces d’especial interès per a ells encara que es podrà proposar material de treball, individual o col·lectiu, a partir del nivell acreditat per cadascun.

Nascuda a Càceres. La seva sòlida carrera musical, que abraça des de l’Edat Mitjana fins a les darreres avantguardes, l’ha portat per tot el món. Ha actuat com a soprano solista juntament amb orquestres com la de Radiotelevisió Espanyola i l’Orquestra Simfònica de Castella i Lleó, entre d’altres. A més, col·labora assíduament amb agrupacions com el Cor Nacional d’Espanya, Pygmalion, Collegium 1704, Aire Español, Capella de Ministrers, Aquell Trovar, Ensemble Elyma, Musica Ficta & Ensemble Fontegara, Capella Jerònim de Carrión, Cinc Segles, La Bellemont, Gradua , Col·legium Musicum Madrid, la Camerata Antonio Soler o Ímpetus. Les seves actuacions han estat retransmeses per canals i emissores com ara Televisió Espanyola, Ràdio Nacional d’Espanya, Ràdio Clàssica, France Musique, Mezzo, Art, Catalunya Clàssica o Canal Extremadura. Ja sigui com a solista o juntament amb importants agrupacions professionals, ha estat dirigida per mestres com Sir Colin Davis, Gabriel Garrido, William Christie, Raphael Pichon, Vàclav Luks, Fabi Luisi, Eduardo López Banzo, Carles Magraner, Ivor Bolton, Juanjo Mena, Michel Corboz, Víctor Pablo Pérez, Antoni Ros Marbà, Jordi Casas, Josep Pons, David Afkham, Eiji Oue, José Ramón Alzinar, Miquel Àngel Gómez Martínez o Peter Philips. Posseeix més d’una desena de discos al mercat molt ben acollits per crítica i públic i diversos guardons nacionals i internacionals com a intèrpret. En els seus anys de formació, va obtenir el Títol Superior de Cant, amb excel·lents qualificacions, al Conservatori del Liceu de Barcelona sota els ensenyaments de Carmen Bustamante. Va realitzar cursos de perfeccionament amb Maria Cristina Kiehr, Rosa Domínguez, Richard Levitt, Raquel Lojendio, Maria Espada, Carlos Mena o Gloria Fabuel. És també llicenciada en Història i Ciències de la Música (amb Menció d’Honor), en Història de l’Art i posseeix un Grau amb Honors a Music Business. Té sengles màsters en Investigació i Pedagogia Musical de la Universitat d’Autònoma de Barcelona on, a més, va gaudir d’una beca com a Personal Investigador en Formació dins del Departament de Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal. Ha impartit masterclasses i tallers, dins i fora d’Espanya, no només relacionats amb el Cant i la Interpretació musical sinó també amb l’àmbit del Social Media & Community Management, sector en què és una coneguda especialista i col·labora amb diferents artistes i institucions culturals de primera línia.

e3424795 845b 497e 9729 963f35abed97

JOAN BORONAT, correpetidor. Format als centres musicals superiors ESMUC a Barcelona i Schola Cantorum Basiliensis a Suïssa, i amb un recorregut concertístic que abasta cicles i festivals de l’àmbit nacional i europeu, Joan Boronat Sanz se’ns presenta com a músic curiós i obert, que experimenta constantment amb les possibilitats poètiques i retòriques del baix continu en la música de conjunt, així com explora les vies de la interpretació solista.

Combina actualment una agenda internacional solística, camerística i orquestral de concerts i enregistraments amb reconeguts ensembles com ara La Cetra Barockorchester Basel (Andrea Marcon), Collegium 1704 (V.Luks), La Scintilla (Riccardo Minasi), Musica Fiorita, Concerto Köln, Infermi d’Amore, La Guirlande… així com la pedagogia, la investigació sobre el baix continu ibèric, la música escocesa tradicional al barroc, la música de les missions dels jesuïtes al Japó al segle XVI. Col·labora amb arts visuals/teatre i música electrònica i exerceix com a correpetidor a l’Schola Cantorum Basiliensis.