ACTIVITATS

logo retina

CONGRÉS HISTÒRIA I MÚSICA
Activitats del Congrés Història i Música organitzades per la Fundació Cultural CdM
Més info

DIVENDRES 19 DE JULIOL

18:00 Salò Gòtic de l’Ajuntament

Conferència inaugural:

A càrrec de: Juan Ángel Vela del Campo i José Luis García del Busto

Juan Angel Vela del Campo. És assagista i ha desenvolupat tasques de divulgació cultural en premsa, ràdio i televisió durant les últimes tres dècades. Fundador i director cultural del projecte “Òpera digital” del Liceu de Barcelona durant els quatre primers anys, amb 49 universitats de totes les comunitats autònomes espanyoles, i diverses de Portugal, França i Mèxic. A més, va ser director cultural durant una dècada del projecte “Tutto Verdi” a Bilbao i va ser durant diversos anys consultor de l’Escola d’Alts Estudis musicals de Galícia. Director i coordinador editorial de la “Història de la música a Espanya i Hispanoamèrica” en 8 volums, editada pel Fons de Cultura Econòmica. Premi de la Crítica de Música i Teatre del Fons de Cultura de Salzburg al 2000, col·labora des de fa 15 anys com a professor de “Música i òpera” en el màster del periodisme cultural del CEU i des de fa 8 anys en els Cursos d’estiu de la universitat Carlos III i el Cercle de Belles Arts. És, a més, president honorari de la Cappella Neapolitana i forma part del Consell assessor de l’Orfeó Pamplonès.

José Luis García del Busto és un dels grans patriarques del coneixement musical a Espanya. Desenvolupa amb lucidesa la seva condició d’Acadèmic en l’Acadèmia de Belles Arts de San Fernando. Els seus estudis i publicacions sobre música i músics són una referència. Durant una dècada va ser solvent i intel·ligent crític musical del diari El País i posteriorment del diari ABC. Els seus anàlisis combinen a la perfecció rigor i passió. Natural de Xàtiva (València) va néixer el 1947 i és un conferenciant de gran brillantor.


19:30 La Llotja

Taller de dansa: «Bureo»

A càrrec de: Toni Aparisi
Aprengueu a ballar danses tradicionals i participeu activament en la trobada que tindrà lloc durant el curs.

DISSABTE 20 DE JULIOL

17:30 Teatre Municipal

Mesa rodona: «De passions i paissatjes: reflexions sobre la música desde Morella»

Modera: Juan Ángel Vela del Campo
Participan: Stefano Russomanno (Scherzo), Luis Calvo (Festival Internacional en el Camino de Santiago) y Cosme Marina (Festival Internacional de Santander)

Les taules rodones que cada any proposa el Festival de Morella en el començament del mateix suposen un punt de reflexió sobre la programació musical i cultural en un context molt particular, sobre la importància de la formació musical i sobre la difusió i abast dels continguts a gran escala. Aquest any hi intervenen Stefano Russomanno, model de periodisme musical de precisió i elegància, alguna cosa que va desempeñar durant diversos anys en mitjans de comunicació global a nivell nacional i que actualment desenvolupa com a redactor cap de la revista musical especialitzada Scherzo. També estaran a la taula Luis Calvo, responsable de l’atractiu Festival del Camí de Santiago, i Cosme Marina, que després de molts anys de curt periodista especialitzat en música clàssica és ara el nou director del històric Festival de Santander. Coordina la taula per cinquè any consecutiu Juan Ángel Vela del Campo, coordinador de la “Història de la Música a Espanya i Hispanoamèrica”, del Fons de Cultura Econòmica, en 8 volums.

DIUMENGE 21 DE JULIOL

17:30 Saló Gòtic de l’Ajuntament

Conferència: «Les innovacions musicals de Guido d’Arezzo en el segle de la reforma de l’Església»

A càrrec de: Angelo Rusconi

Guido d’Arezzo va ser el genial autor d’inventos que han influït profundament en la història de la música. La importància d’aquests inventos ha ofuscat les raons profundes que hi havia darrere del treball de Guido: als nostres ulls, les innovacions ‘tècniques’ s’han convertit en el final, mentre que per a Guido eren els mitjans per aconseguir un objectiu més elevat, que ha estat gairebé completament oblidat. Quin era aquest objectiu? Una revisió del repertori litúrgic-musical ‘gregorià’ i la seva difusió a través dels nous sistemes d’escriptura i pedagogia musical. Guido és un monjo immers en el període històric en què viu; treballa en ambients monàstics i episcopals fortament influïts per les idees de reforma de l’Església, per a les quals la homologació amb la litúrgia romana es considera garantia de fidelitat a Roma i correcció doctrinal. La possibilitat de difondre amb el nou sistema una versió ‘autèntica’ del cant de sant Gregori va haver de semblar funcional al projecte d’aconseguir la uniformitat litúrgica de l’Església llatina, projecte que culmina amb la supressió de la litúrgia hispànica a la segona meitat del segle XI. La conferència, també gràcies a documents poc coneguts, reinterpreta el període històric de Guido i les seves innovacions musicals des d’una perspectiva històrico-ecclesiològica i ajuda a comprendre millor un període fonamental en la història de la música i de l’Església.

DILLUNS 22 DE JULIOL

17:30 Saló Gòtic de l’Ajuntament

Conferència: «Les Danses del Sexenni. La llarga pervivència d’un ritual barroc»

A càrrec de: Josep Vicent Frechina i José Vicente Castel

Les danses del Sexenni són una de les expressions culturals valencianes que han tingut una major continuïtat històrica. D’arrels medievals però amb una definitiva configuració en els seguicis festius del Barroc, segueixen recorrent avui els carrers de Morella tots els dies del novenari amb què se celebra el Sexenni. Resulta especialment cridanera, per la seua antiguitat i especificitat, la dansa dels Torneros, no debades s’anomena també dansa de la ciutat. En aquesta xarrada, aprofundirem en les arrels històriques de les danses, la seua evolució en el temps i la seua pervivència actual. La xarrada està il·lustrada per la interpretació musical en directe de la música de les danses a càrrec del dolçainer José Vicente Castel. Unes músiques que posseeixen també unes particularitats que la fa úniques al territori valencià.

22:30 Porta de la plaça de bous

Visita nocturna al castell

A càrrec de: Carlos Sangüesa, historiador i director dels museus de Morella

DIMARTS 23 DE JULIOL

17:30 Saló Gòtic de l’Ajuntament

Conferència: «300 anys de l’orgue de Morella: reconstrucció del seu passat històrico-musical»

A càrrec de: Elena Aguilar i Pablo Márquez

Amb ocasió del 300 aniversari (1724-2024) de la redacció de l’Acte de la recepció de l’òrgan i dels seus registres de l’actual església de Santa Maria La Major de la Vila de Morella, es vol posar en valor l’instrument, encomanat i fabricat per l’organer de Cretes, Francisco Turull (*1670; †1734), i el seu context musical. La conferència tractarà, d’una banda, la documentació, des d’un punt de vista tècnic, estètic i organològic, les característiques, evolució i estat actual de l’instrument i, per altra banda, la contextualització de l’entorn històrico-musical (organistes, documents d’oposició i obres escrites expressament per aquest instrument al llarg dels anys del seu funcionament), interrelacionant perspectives i vinculant nous documents. D’aquesta manera s’intenta donar una major visibilitat i difusió a aquest impressionant instrument, únic en la construcció barroca valenciana, com a protagonista del nostre patrimoni històric, cultural i musical. Agraïm a Elena Aguilar, veïna de Morella, la seua conferència altruista dins de la programació.


19:00 Saló Gòtic de l’Ajuntament

Classes d’ensemble Early Music Morella
Dirigeix Carles Magraner

Organitza Universitat Jaume I de Castelló

Assaig La dansa de la mort. Destinades a tots els alumnes del curs

19:30 Hall del Ayuntamiento

Exposició d’instruments
Marco Salerno

Per a tots els alumnes del curs i demés persones interessades

DIJOUS 25 DE JULIOL

16:00 Convent de Sant Francesc

Assaig general

22:00 Restaurant Casa Roque

Sopar final de curs

I a més durant el curs:

Trobada de programadors europeus

Amb la col·laboració d’Acció Cultural Espanyola (AC/E)

Classes de Ioga amb Toni Aparisi

07:30 Llotja de l’Ajuntament. Del 22 al 25 de juliol

Classes de relaxació i ioga per a la pràctica musical. Places limitades a l’aforament de l’espai, cada alumne haurà de portar la seua pròpia estoreta.

Med_Ren Jamssessions

23:30 Pub La Nevera

Cada nit a partir de les 23:00 les vetlades del Curs. Amb participació lliure per a tots aquells solistes o grups que vulguen tocar, cantar, recitar o ballar música i poesia medieval i renacentista.