Atsuko Takano, órgan de Turull
Atsuko Takano, órgan històric de Turull
Die spanische Trompeten
Diumenge, 23 juliol 2023.
13:00 Arxiprestal de Santa Maria
Informació
Durant els segles XVI-XVIII, Europa presentava un gran nombre d’escoles musicals, totes elles amb elements molt distintius, tant en les formes musicals com en el llenguatge harmònic o la manera d’ornamentar. No obstant això, l’intercanvi que existia entre elles queda palès en moltes de les recopilacions d’obres per a tecla que ens han arribat fins als nostres dies. El programa d’avui té la peculiaritat de combinar alguns autors alemanys o italians amb el repertori ibèric per a òrgan. Les obres de Johann Speth i Johann Jakob Froberger pertanyen més a l’àmbit germànic, tot i que aquest últim compositor va estudiar a Roma amb Frescobaldi i va ser molt influït pel seu estil i llenguatge musical. La Toccata és una peça més rapsòdica, amb elements pròpis de la improvisació i amb un llenguatge harmònic atrevit o desafiant que mostrava l’enginy del compositor. La Fantasia sobre UT RE MI FA SOL LA fa referència a la utilització de l’hexacord natural com a motiu conductor de la peça. És una peça molt més polifònica, però plena d’imaginació en la manera de tractar el material temàtic. Les Follias de Pasquini representen també aquesta amalgama d’un tema pròpiament espanyol amb l’art melòdic i ornamental de l’estil italià. Un gran desplegament de virtuosisme en què l’òrgan pot mostrar tota la seva paleta sonora. En el segon bloc de compositors trobem alguns dels grans compositors espanyols per a òrgan: Antonio de Cabezón, organista cec al servei de Carles V i Felip II; Pablo Bruna, el cec de Daroca; Francisco Correa de Arauxo, conegut per la seva colossal “Facultad orgánica”; o Joseph Ximénez. Aquests compositors fan ús dels recursos propis de l’òrgan espanyol, com ara l’explotació d’un teclat partit en dues meitats, que permetia tenir dues sonoritats diferents al mateix temps a ambdues mans. Aquesta característica va donar peu al naixement dels “tientos partits” de mà dreta o de mà esquerra, com és el cas de la peça de Bruna. D’altra banda, l’aparició de la trompeteria horitzontal, “en batalla” o “en forma d’artilleria”, com apareix als contractes de l’època, donaria lloc a la composició d’un gènere musical tan pròpiament espanyol: les Batallas. Precisament, amb la famosa Batalla de Ximénez, el concert posarà el seu broche final, desplegant la sonoritat més brillant i potent de l’òrgan Turull.
D’origen japonès, Atsuko Takano es forma com a pianista i organista a la “Ferris University” de Yokohama, Japó, finalitzant els seus estudis amb el “prix d’excellence”. El 2005 es trasllada a Alemanya per continuar els seus estudis d’òrgan, clavicordi i clavecí a la Hochschule für Künste Bremen, estudiant amb H. Vogel, H. Davidsson, B. Röllecke, E. Belloti i U. Davidsson. El 2009 continua els seus estudis d’òrgan al Conservatorium van Amsterdam amb Jacques van Oortmerssen, graduant-se “cum laude” en el seu examen final de Màster, realitzat en el famós òrgan C. Müller de l’església de St. Bavo, Haarlem.
Ha estat guardonada amb la beca “Huygens” del ministeri d’educació holandès i premiada en diversos concursos d’interpretació, entre els quals cal destacar el Concurs Internacional d’òrgan “Arp Schnitger” (Alemanya) i el “Westfield International Competition” (Nova York). A més, Takano ha donat nombrosos concerts com a solista i acompanyant per tot Europa, Estats Units i Japó, realitzant diverses gravacions per a la ràdio nacional de Holanda i Alemanya, i participant en nombrosos projectes orquestrals. El 2016 va interpretar com a solista “El llibre dels set segells” del compositor F. Schmidt amb l’Orquestra i Cor de RTVE. Des de llavors, col·labora regularment amb aquestes formacions.
El octubre de 2017 va ser nomenada directora musical i organista titular de la Parròquia de Sant Nicolau, església internacionalment coneguda per les seues belles pintures murals que li han valgut el nom de “la Capella Sixtina valenciana”.
Programa
«L’orgue Turull sota la mirada alemana»
Johann SPETH (1664-1720)
Toccata quinta
Johann Jakob FROBERGER (1616-1667)
Fantasia sopra Ut Re Mi Fa Sol La
Bernard PASQUINI (1637-1710)
Partite diverse di Follia [Tema y 14 variaciones]
Georg MUFFAT (1653-1704)
Toccata decima (Extraído del “Apparatus musico-organisticus”)
Pablo BRUNA (1611-1679)
Tiento de I tono de mano derecha y al medio a dos tiples
Antonio de CABEZÓN (1510-1566)
Diferencias sobre las Vacas
Francisco CORREA DE ARAUXO (1584-1654)
Tiento y discurso de segundo tono
Joseph XIMÉNEZ (1601-1672)
Batalla de Sexto Tono (II)